We gaan beginnen!

Vrijeschoolonderwijs voor elk niveau!

 

Rotterdam – juni 2017

 

Jarenlang heb ik van dichtbij de buikpijngesprekken meegemaakt. Doordat ‘het niveau niet aansluit, kunnen we je niet aannemen.’ Wat zeg je daarmee eigenlijk tegen een kind?

Natuurlijk kan ik het voor mezelf rechtvaardigen en me achter wetgeving verschuilen, maar het gesprek wordt er niet aangenamer door. Het kind voelt zich niet minder afgewezen en de buikpijn blijft.

 

Waar we jarenlang gesprekken hebben gevoerd bleek ineens de tijd rijp. Allerlei zaken die samen kwamen. Veel mensen op de goede plekken die mee durven dromen en vertrouwen in elkaars intenties. De samenwerking met de Young Business School was snel beklonken. De naamgeving verraad niet direct dat er veel pedagogische raakvlakken zijn met de vrijeschool. Nadere bestudering van elkaars pedagogische uitgangspunten geeft echter juist een solide basis van samenwerking.

Als formele vorm wordt de nieuwe school een afdeling van de Young Business School. Op deze manier kunnen we vrijeschoolonderwijs aanbieden en tegelijk op alle vmbo-niveaus diplomeren.

 

We implementeren het programma van de ambachtelijke stroom zoals dat op het Rudolf Steiner College al jarenlang succesvol is. Ambachtelijke- en kunst vakken in de ochtend, leren door te doen! Theoretische periodes aansluitend waarna de vaklessen volgen. Als tweede vreemde taal wordt Spaans aangeboden wat ook als examenvak gekozen kan worden.

 

Dan de locatie! Katendrecht wordt het speelveld. De samenwerkingen met Theater Walhalla en Circus Rotjeknor is al beklonken. Dan heb ik het nog niet gehad over de Fenix Food Factory, het verhalenhuis Belvédère, de Ethiopische Volkskeuken van Aster Tesfai en had ik de Rotterdamse Munt al genoemd? Het bruist op Katendrecht en het voelt als de perfecte plek om een vrijeschool te starten.

 

Na de zomervakantie starten we met twee klassen. Zelf word ik mentor van de vmbo-basis /-kader klas en Marije Kuijt wordt mentor van de vmbo-gemengd /-theoretische klas. Tijdens de ambachtelijke periodes mixen we de klassen, een heterogeen lesaanbod waar mogelijk zodat leerlingen van elkaar leren en elkaars verschillen leren accepteren. Is dat niet de basis van een succesvol leven? Jezelf leren zijn, je eigen talenten kennen, weten hoe je met elkaar moet omgaan en klaar om een leven lang te leren. Klaar voor de banen van de toekomst.

 

Van mij mag de zomervakantie dit jaar snel voorbij zijn. Het oprichten en vormgeven van vrijeschool is een droom die uitkomt. Dat het een school is waardoor we vrijeschoolonderwijs voor elk niveau kunnen aanbieden maakt de droom nog groter. Graag spreek ik mijn dank uit aan alle ouders die dit initiatief hebben gesteund en druk op de politiek en de besturen hebben gezet. Bedankt aan Rinske Kreukniet en Stella Fletterman die deze groep hebben voorgezeten. Bedankt aan Marcel Kaptein die tot op heden het hele proces van input blijft voorzien met zijn ogenschijnlijk oneindige berg aan ervaring. Bedankt aan de rectoren, Sebastiaan Cooiman en Elise Hernes die ruimte, tijd en initiatiefkracht hebben getoond. Bedankt aan de bestuurders, Artho Jansen en Marc Otto voor het vertrouwen en het scheppen van de kaders en als laatste, bedankt Hugo de Jonge, wethouder van Rotterdam die op het juiste moment op het toneel verscheen.

 

Yes, wat is Rotterdam toch een mooie stad. Een stad waar dromen werkelijkheid worden en we niet lullen, maar poetsen! We gaan beginnen!

 

Michael Zoutendijk